Hoppa till sidans innehåll

Seriespel skjuts upp pga rådande läge

31 MAR 2020 09:25
Blekinge fotbollsförbund har gått ut med information gällande distriktsserier på grund av Coronautbrottet. Förbundet följer riktlinjerna från Svenska fotbollsförbundet och skjuter upp seriestarterna och lägger om till enkelserie.
  • Uppdaterad: 31 MAR 2020 09:25

Med gällande läge så pågår planering för hur vi fortsätter under tiden vi inte spelar seriespel. Nedan följer informationen som förbundet lämnat ut till klubbarna:

Blekinge Fotbollförbunds plan för genomförande av tävlings-/träningsverksamhet under Coronautbrottet!
Svenska Fotbollförbundet antog den 25 mars en krisplan för förbundets tävlings-/ träningsverksamhet och gav samtidigt rekommendationer för distriktens dito. Där ges ganska klara direktiv hur man tycker att Sverige ska agera i en tid där smittspridning pågår och förmodligen inte kommer att minska inom en snar framtid. Några utdrag från krisplanen är viktiga att ta fram och tänka extra på:
Man har också, efter att ha vägt samman de synpunkter som inkommit från bl.a. SvFF:s distriktsförbund och intresseorganisationerna, strävat efter tydlighet och enhetlighet i de åtgärder som nu ska verkställas och kommuniceras.
Det är viktigt att hålla igång de organiserade idrottsaktiviteterna och föreningslivet. SvFF delar Folkhälsomyndighetens syn och uppmuntrar lokalt idrottande som inte inbegriper resor, men att till varje pris genomföra en traditionell tävlingsverksamhet för seniorer som också innebär resor inom landet är inte lika viktigt. Hälsa kommer alltid före tävling.
SvFF:s styrelse vill dock betona vikten av att svensk fotboll håller ihop och att vi så långt som möjligt upprätthåller en gemensam linje, även i fråga om distriktsverksamheten.
När det gäller distriktens tävlingsverksamhet är SvFF:s rekommendation att folkhälsan – och fotbollens ansvar att motverka smittspridningen – ska stå i fokus. Sedvanlig lokal träningsverksamhet och träningsmatcher bör därför kunna genomföras, men SDF bör överväga att, i linje med SvFF:s beslut i fråga om förbundstävlingarna, skjuta på tävlingsstarten.
I rådande läge bör det prioriteras att hålla igång fotbollen, men inte att genomföra tävlingsmatcher till varje pris. Därmed undviker man också diskussion och oro kring, och bedömningar av, om det är rimligt för en förening att spela tävlingsmatch om en eller flera spelare i laget uppvisar förkylningssymptom.
Om SDF väljer att starta upp tävlingsverksamheten som planerat, är det SvFF:s skarpa rekommendation att distriktet, vid den prövning som görs, tills vidare visar en mycket stor lyhördhet för de föreningar som vill skjuta upp en match p.g.a. att en eller flera spelare uppvisat förkylningssymptom.

Med ovanstående riktlinjer i fokus har Blekinge Fotbollförbund beslutat följande gällande distriktets seniorverksamhet:
- Alla tävlingsserier på seniorsidan (Div 2, 3, och 4 Damer samt Damsjuan och Div 4, 5 och 6 Herrar samt samtliga Reservlagsserier) skjuts upp på samma sätt som SvFF:s lägre förbundsserier Div 1 Damer samt Div 2 och 3 Herrar.
- Dessa serier spelas som enkelserier med höstomgångens spelordning som tävlingsgrund.
- Våromgångens matcher stryks i Fogis.
- Serierna spelas och avslutas med planerat kvalspel i oktober.
- Lokala träningsmatcher kan spelas på alla nivåer om de följer Folkhälsomyndigheternas råd och riktlinjer. Här är viktigt att betona skillnaden mellan tränings- och tävlingsmatch. En träningsmatch kan ställas in utan större konsekvenser. Det är inte förhållandet med en tävlingsmatch.
Vi återkommer nästa vecka med information gällande distriktets barn- och ungdomsverksamhet.
Vi hoppas att alla kommer att ha förståelse för dessa beslut och att de kommer att respekteras. Det kommer att krävas mycket av oss alla men tillsammans skall vi reda ut och ta oss igenom denna svåra situation.
Med vänlig hälsning,
Blekinge Fotbollförbund

Skribent: Markus Petersson
E-post: Adressen Gömd

 SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

Ballou

Postadress:
Hasslö GoIF
Hornvägen 24, Box 25
37366 Hasslö

Besöksadress:
Hornvägen 24
37366 Hasslö

Kontakt:
Tel: +46767631256
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Sponsorer Fotbollsskolan 2021